1.___________is a perennial grass.
Ans: cynodon dactylon
2.Weed that exhibits features of both annual and biennial weed
Ans: malva neglecta
3.An efficient drip irrigation system for sugarcane is
Ans: Typhoon system
4.Area irrigated per cumec of discharge running for base period of crop is termed as
Ans: duty of water
5.Which of the following is effective rainfall?
Ans: available soil moisture stored in root zone after rainfall
6.About litres of water is necessary for the production of a kilo of plant dry matter.
Ans: 400 to 500
7.A soil with moisture content of 15% at FC and 5% at PWP has to be irrigated when 50% of the ASM is depleted. The soil moisture (%) content at which irrigation has to be given is
Ans: 10
8.The boron content in the irrigation water is considered severely toxic to the plants at the concentration of
Ans: 2.5 ppm
9.________________Ec (ds/m) value of ground water quality stated as poor quality of irrigation water.
Ans: >4
10.Which crop classified as very high ranging (1000-2250 mm) crop based on crop water requirement.
Ans: sugarcane
11.The methods adopted to measure the ET (or) actual consumptive use is by
Ans: Lysimeter
12.Which factors are affecting the ET
Ans: Temperature, wind and RH
13.Al and data analytics detects disease early, predicts yield and offer data-driven solutions through platforms both via mobile apps by in India.
Ans: Kisan Suvidha
14.The short form of National Innovations in Climate Resilient Agriculture is
Ans: NICRA
15.Dapog method of raising nursery has been introduced in India from
Ans: Philippines
16.Most appropriate nutrient that plays an important role during the first phase of fibre development in cotton
Ans: Potassium
17.”In Situ” moisture conservation for most efficient land management practice evolved by ICRISAT is
Ans: Broad bed furrow
18.The processes of exchange of heat and moisture between earth and atmosphere over a long period of time related to large areas is called as
Ans: Climate
19.As per Hargreaves (1971), Moisture Availability Index (MAI) value of 0.34 to 0.67 indicates category of moisture deficit.
Ans: Moderately deficient
20.If a herbicide with 50% a.i. is to be applied at the rate of 1.25 kg a.i/ha. Find out the commercial product required to spray one ha?
Ans: 2.50 kgs
21.The ‘trap crop’ for witch weed is
Ans: Cotton
22.The insect biocontrol agent reported to control parthenium hysterophorus
Ans: Zygogramma bicolorata
23.The Broad Bed Furrow system of Land Preparation is suitable for_________ in Dryland Agriculture.
Ans: Inter Cropping
24.Soil and vegetation primarily store carbon through:
Ans: Biomass accumulation
25.Carbon trading also known as
Ans: Carbon emissions trading
26.The most common Azolla species in India is
Ans: olla pinnata
27._________-is an international organic certification body?
Ans: IFOAM
28.International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) created in which year?
Ans: 1972
29.Ion absorption by plants energy is required for?
Ans: active ion uptake
30.Active principle present in sweet flag Acorus Calamus is?
Ans: trans-asarone
31.Cereal grains are stored at what percentage of moisture content to prevent pest incidence?
Ans: 10-12%
32.A parasitoid is attacked by another parasitoid is called as what kind of parasitism.
Ans: hyper parasitism
33.Pyrethrum is obtained from dried flower of
Ans: Chrysanthemum cinerariifolium
34.Utilization of disease causing organisms to reduce the population of insect pests below the damaging level is known as?
Ans: Microbial control
35.The term antixenosis was proposed by?
Ans: Kogan & Ortman
36.Methyl bromide is primarily used as a?
Ans: fumigant
37.The soils with weak aggregates non-capillary poses and very poor soil structure are classified under which soils?
Ans: excessively permeable
38.Saline soils characteristics should be
Ans: SAR (<13)
39.What is the high amount of base saturation present in the soil order is?
Ans: mollisols
40.Browning disease in rice is caused due to?
Ans: he toxic effect of iron and manganese as a result of acidity
41.Which nutrient is the deficiency symptom always appear first on younger leaves?
Ans: iron
42.Molybdenum deficiency may occur in
Ans: Acid Soils and highly podzolized soils
43.What is an example for neonicotinoid group of insecticide?
Ans: thiamethoxam
44.Which organization in India sets safety standards for pesticide residues in food?
Ans: FSSAI
45.A pesticide restricted to used on tea is?
Ans: Dazomet
46.For effective insecticide resistance management, Insecticide Resistance Action Committee (IRAC) was formed in the year?
Ans: 1984
47.The type of resistance is effective against certain specific biotypes of the insect but not others is known as?
Ans: Vertical resistance
48.The first instance of insecticide resistance in India towards HCH and DDT was reported in 1963 on?
Ans: Singhara beetle
49.Pollination through honey bee is called as?
Ans: Mellitophily
50.The rice leaf folder resistant variety is
Ans: ADT- 44
51.Those heritable characteristics possessed by the plant which influence the ultimate degree of damage done by the insect is the definition of hostplant resistance was given by?
Ans: Maxwell
52.Growing resistant varieties are comes under which method of pest control?
Ans: cultural control
53.Agribusiness incubation reduces start-up failure by providing?
Ans: technical and business support
54.Which one is prepared at the beginning of the agricultural year and checked every quarterly?
Ans: cash flow statement
55.Adoption of a particular type of crops by the farmers in a particular district level is known as?
Ans: cropping pattern
56.If the marginal rate of product substitution of two enterprises is less than zero, then the two products are
Ans: competitive
57.What is an example for working capital is?
Ans: fertilizers and wages
58.What is the methods of valuation of assets is best suitable for working assets like breeding livestock and machineries?
Ans: cost minus depreciation
59.One of the below mentioned curve is not representing Iso-quant
Ans: Iso-input curve
60.The ownership is what in capitalistic farming?
Ans: individual
61.The important characteristic of good farm plan is?
Ans: flexible
62.This stage of farm planning envisages the usage of all the recommended practices simultaneously on all enterprises in the farm
Ans: Stage-2
63.When the farms are managed by government officials, the system of farming is called as
Ans: State farming
64.The term “ecology” was for the first time proposed by?
Ans: Ernst Haeckel
65.The term biological control coined by
Ans: H.S. Smith
66.Insect control obtained by the operation of natural factors but not influenced by man is termed as?
Ans: natural control
67.Which one is introduced as a pest of apple in the hill region of India?
Ans: Quadraspidiotus perniciosus
68.The insects which occur mostly during a particular part of the year are called as?
Ans: seasonal pests
69.The insects which occur on a crop almost throughout the year are called as?
Ans: persistent pests
70.The Foraging range of Indian Species of Xylocopa is?
Ans: 20 km
71.Which has a vital and catalytic role for agri-economicdevelopment of the farmer?
Ans: Farm finance
72.Which scheme aims at providing adequate and timely credit to the farmers to meet their short term credit needs.
Ans: Kisan Credit Card (KCC)
73.Which is an example of a processing co-operative in India.?
Ans: AMUL
74.Farmer Service Societies (FSS) came into existence based on the recommendation of?
Ans: National Commission on Agriculture (NCA)
75.Agribusiness incubation is most useful during at what stage?
Ans: innovative early stage
76.The minimum number of members required to form a farmer producer company is?
Ans: 10
77.Which is the method to evaluate the assets at what it would cost to reproduce them at present prices, and under present method of production.
Ans: Replacement cost minus depreciation
78.e-Choupal is an initiative of?
Ans: ITCs Agri Business Division
79.’SITE’ stands for?
Ans: Satellite Instructional Television Experiment
80.The phases of PTD process is?
Ans: 6
81.This is a cost effective approach to extend innovate technologies especially to remote areas.
Ans: farmer to farmer extension approach
82.First farm journal in the world was published name was
Ans: “De agriculture De France”
83.The purpose of lab to land programme was?
Ans: transferring technologies to farmers
84.The perfect stage of Pyricularia from cultivated cereals and wild grasses was first reported in the year?
Ans: 1971
85.Which disease produces fishy smell in wheat grains.?
Ans: Karnal bunt
86.The pathogen produce acervuli in chilli fruit rot disease is?
Ans: colletotrichum capsici
87.Which type of bacterial secretion is transporting effector proteins across the bacterial membrane and into the plant cell?
Ans: Type – III SS
88.Which gene is coding for resistance to rice bacterial blight caused by Xanthomonas oryzae pv. oryzae?
Ans: Xa 21
89.Quantitative resistance is generally governed by?
Ans: minor genes
90.The genes showing leaf rust resistance in wheat crop is?
Ans: Lr 34 & Lr 37
91.Syringomycin is produced by?
Ans: eudomonas svringae
92.The number of amino acids in the protein subunit of TMV is?
Ans: 158
93.Host specificity of a plant pathogen is determined by?
Ans: Avr genes
94.Agrobacterium mediated transformation is more efficiently used in?
Ans: dicotyledons
95.The ultimate goal of Marker-Assisted plant breeding is to:?
Ans: Enhance the selection efficiency and genetic gain per unit of time
96.Why use a permutation test for LOD thresholds in QTL mapping?
Ans: to find dataset-specific significance thresholds
97.In a “Backcross” population used for mapping, the expected segregation ratio for a single marker in “BC1” is :
Ans: 1:1
98.In plant breeding, a “haplotype” is referred to 😕
Ans: a physical grouping of linked alleles inherited as a unit
99.The classical example of transgenic crop for insect resistance is?
Ans: Bt cotton
100.The Glyphosate herbicide resistance in transgenic maize work on the mechanism of
Ans: Over expression of EPSPS gene
101.The cells containing the nucleus of one species but the cytoplasm from both the parental species is called as?
Ans: Cybrid
102.The oldest breeding method which is most suitable for cross pollinated crop is?
Ans: mass selection
103.The fusion of one of the two sperm cells with the secondary nucleus is called?
Ans: Triple fusion
104.Field gene banks are most appropriate for conserving?
Ans: recalcitrant seed species
105.The major genetic risk in cryopreservation is
Ans: somaclonal variation
106.Base collections in gene banks are intended for?
Ans: long term storage
107.In situ conservation involves?
Ans: biosphere reserves
108.Global/World Sugarcane germplasm collection is preserved at?
Ans: Canal point, Florida
109.The pods are harvested for seed purpose in bhendi, when the pods develops?
Ans: hairline cracks along the ridges
110.The most important factor influencing seed viability during storage is?
Ans: moisture content
111.In maize sheller, what is the optimum cylinder shaft speed to get satisfactory maize shelling
Ans: 450-500
112.To prevent entry of new diseases insects and weeds from other countries is called?
Ans: Quarantine
113.The fruits of cabbage is called?
Ans: siliqua
114.Brock gravel seed vigour test otherwise called as?
Ans: Hiltner test
115.Which is the sum of the properties which determine the potential level of the activity or functioning of the seeds during emergence of the seedling.?
Ans: Seed vigour
116.A legally sanctioned system for quality control of seed multiplication and production is
Ans: Seed certification
117.AFLP techniques combines?
Ans: RFLP with the flexibility of PCR
118.As per the Seed Act 1966 under which section varieties are notified and power of seed inspectors dealt with?
Ans: section 5 and 14
119.In onion, the type of inflorescence is?
Ans: Umbel
120.The pollen grain contains?
Ans: one vegetative nucleus and two generative nuclei
121.Seed coat dormancy in combination with deep dormancy is called as?
Ans: Double dormancy
122.Blending is permitted in case of?
Ans: same varieties
123.Which refers to the size of the smallest object that can be detected in an image in remote sensing.?
Ans: Spatial resolution
124.Which nutrient plays important role in maintenance of membrane integrity?
Ans: Calcium
125.Common name for Ailanthus excelsa?
Ans: Tree of heaven
126.When the seed is sown into moist soil, it absorbs water_______its weight.
Ans: two times
127.The rate of Zn application varies from ___________depending upon the soil and crops.
Ans: 2.5 to 25 kg Zn/ha
128.Fertilizer which contain two or more plant nutrients, of which two major nutrients are in chemical combination.
Ans: Complex fertilizer
129.The Disc Plough the diameter of the steel discs with sharp cutting edge is in the range of?
Ans: 50-90 cm
130.Most important agroforestry practice from “Kangeyan Tract of Tamilnadu” is
Ans: Acacia leucophloea + cenchrus setigerus
131.Puddling is mixing soil with water to render it?
Ans: Impervious
132.Late season droughts are due to?
Ans: Early cessation of monsoon
133.Practicing zero tillage will result in?
Ans: Low storage of water in soil profile
134.The biocontrol product Ampelomyces quisqualis 2.0% WP is effective against which disease in Okra (Bhendi)
Ans: Powdery mildew disease
135.Hypersensitive response conserved (Hrc) genes encode protein components for
Ans: Турe – III secretion system
136.The most common mycoparasitic fungus is?
Ans: Trichoderma harzianum
137.Which disease on strawberries have been suppressed by UV light exposure.?
Ans: Powdery mildew
138.Excessive heat and high humidity in green houses generally favor?
Ans: Powdery mildew and downy mildew diseases
139.Which factor intensified by warming, creates ideal conditions for diseases like powdery mildew.?
Ans: High humidity with warm days (15-30°C)
140.Elevated CO2 concentration generally results in?
Ans: increased canopy density and microclimate favorable for disease
141.Epigenetic variation is important in
Ans: Somaclonal variation
142.Mutation frequency is influenced most by?
ANs: mutagen dose
143.Pure line selection is effective in?
Ans: Self-pollinated crops
144.Low erucic acid is a breeding objective in :
Ans: mustard
145.Fibre fineness is a key objective in
Ans: jute, cotton, flax
146.Among the oil seed crop most targeted for resistance to alternaria blight is?
Ans: rape seed
147.Pure DNA (ds.) has the following value when its absorbance ratio of A260/A28o is calculated
Ans: 1.80
148.Why are RADD markers known for having low reproducibility?
Ans: low annealing temperatures and random primers are used
