TNPSC Combined Civil Services Exam Preparation for all Group – Questions with answers 2026-27:

  1. In which of Piaget is known for dealing with abstractness and reality?
    I) Formal operational stage II)Sensory motor stage III)Pre-operational stage IV)concrete operational stage V)answer not known
    Ans: I
  2. Match the Following:

Straight to Straight Correct Answer

Swami Vivekananda-Man Making Education
Rabindra Nath Tagore-Creatiove Self-expression
Mahatma Gandhi-Basic Education
Radhakrishnan-moral values and social responsibilities

3.Article 45 of the Indian Constitution originally directed the state to provide ______________foe all children until they complete the age of fourteen

i) Free and Compulsory education
II)free textbooks
iii)vocational training
IV)Answer not known

Ans:I

4.Which of the following statements are true about john Dewery?
i)john Dewey was an American Philosopher who played a major role in developing the philosophy of pragmatism.
II)Dewey’s educational philosophy promoted learning through lECTURES.
iii}jOHN dEWEY AUTHORED “democracy abd Education”.
IV)he establishing the sensory education.
Ans:I and III

  1. The book entitled “Language and Though of the Child(1926)” published by
    Ans: Jean Piaget

6.Arrange the following steps of Extension Teaching Method in Chronological order

Ans:
Attention
Interest
Deep trust
Action
Satisfaction

7.In Education, OBE stands for
Ans: Outcome Based Education

8.The ratio of the length to the height and width of the Indian national flag shall be
Ans: 3:2

9.Arranging the Sequences of cognitive domain from the lowest to the highest level
Ans:
Knowledge
Comprehension
Application
Analysis
Synthesis
Evaluation

10.The Government of Tamil Nadu introduced the “Illam Thedi Kalvi” primarily with the aim of
Ans: Addressing the learning loss among students caused by the COVID 19 pandemic

  1. Which of the following dow gamification ensure in the field of education?
    Ans: Higher student engagement and motivation

12.Which of the following technologies a most commonly associated with personalized learning in education?
Ans: Artificial Intelligence

13.The_________provide sample scope for self-expression to the child.
Ans: co-curricular activities

14.India has the largest higher education system in the world after
Ans:The unites states of America and China

15.Science Research Institutions with their places of location

Dr.B.R.Ambedkar Natiopnal Institute of Technology=Jalandhar
Maulana Azad National Institute of Technology=Bhopal
Sardar vallabhai national institute of technology=Surat
Malaviya National Institute of Technology-Jaipur

16.The Atal Tinkering Labs initiative primarily focuses on:
Ans: Enhancing students creativity and innovation skills

17.Which educational innovation focuses on personalized learning through data analysis?
Ans: Adaptive learning technologies

18.In which year was the National council for Educational Research and Training NCERT established
Ans: 1961 A.D.

19.Who established the Educational Institution Shanti Niketan?
Ans: Rabindranath Tagore

  1. Which of the following is/are important characteristic commonly found in effective school management?
    Ans: Leadership and management

21.Arrange the following functions of Education Management in Chronological order.
Planning
Organizing
Staffing
Directing
controlling
Coordination

22.The primary function of a School Management Committees (SMCs) is to
Ans: Involve community in school decision making

23.Which of the following is considered a key principle of educational leadership?
Ans: Vision building and motivation

24.The technologies to evaluate the social adjustment of the pupil is,
Ans: Sociometric Technique

25.To know the Individual’s Problem____________interview method is suitable
Ans: Diagnostic

26.An evaluation to assess the learning progress during instruction is called
Ans: Formative Evaluation

27.The aim of Education at a basic level is
Ans: Personality development of individual

28.The test which helps to know the particular strengths and weaknesses of the individual is
Ans: Diagnostic test

29.SSA is flagship programme of India, launched during the ______________Five year plan
Ans: Nineth

  1. To create an enabling environment to ensure universal acquisition of foundational literacy and numeracy before the ned of Grade 3, by 2026-2027 is the mission of
    Ans: NIPUN Bharat
  2. In regression analysis, the sum of residual is always equal to
    Ans: 0
  3. Class room achievement tests are ordinary best judged on the basis of________
    Ans: Content validity
  4. The implementation of Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan (RMSA) by the Government of India results in
    Ans: Enhancement of quality in higher education institutions
  5. The Main aim of sarva Shiksha Abhiyan (2001) is to promote
    Ans: Elementary Education

35.”Essay item is an item format that requires the students to structure a rather long written response upto several paragraphs”
Ans: William Wiersma

36.Correct Matches among the following Schemes of ministry of education
SSA
Ans: Samagra Shiksha

  1. Awards/Schemes of Tamil Nadu school Education Department with the beneficiaries
    Perasiriyar Anbazhagan Award-Best Schools
    Arignar Anna Leadership Award-Head Masters
    Kannavu Asiriyar-Teachers
    Kodai Kondattam-Class 11 Students

38.The Scalogram is developed by ______
Ans: Guttman

  1. The prevention of Sexual Harassment of women at work place Act was passed with year
    Ans: 2013
  2. Which of the following is/are the source(s) or forms(s) of gender discrimination?

Ans:
Nutrition, Health and Leisure
Education, Textbooks, Curriculum and Teachers
Family and Parents

41.Who Coined the term queer theory?
Ans: Teresa de Lauretis

  1. “Management is the art of directing and inspiring people”.
    Ans: Mary Parker Follet

43.Which of the following best classroom practices promotes gender equality?
Ans: Encouraging both boys and girls to participate equally

  1. Aim of gender sensitization in schools is_____
    Ans: To create awareness about gender equality

43.Which ecosystem is characterized when a freshwater or stream comes into contact with ocean?
Ans: Estuarine

  1. Choose the right matches:
    The wildlife Act-1972
    The Water Act – 1974

45.Arrange the following events in chronological order?
World Forest day
World Environment day
World Conversation Day
Worl Ozone Protection Day

46.Environmental movements with their respective location:
Bishnoi Movement – Rajasthan
Chipko Movement – Uttarakhand
Baliapal Movement – Odisha
Silent valley Movement – Kerala

  1. Famous Slogan of the International Environmental Movement?
    Think globally and act locally
  2. Vocational guidance is aimed at enabling students to
    Ans: Realise potential and make a living
  3. The _______approach involves incorporating environmental concerns into existing curricula and content
    Ans: Infusion
  4. “Ganga Action Plan” The Central Ganga Authority was constituted during the year
    Ans: 1985
  5. One gram of fertile soil contains________millions of micro organisms.
    Ans: 200-500

52.The atmosphere extends upto__________k.m. from the Earth’s surface
Ans: 10,000

53.Which among these is an example of Inexhaustible Resource
Ans: Sunlight

54.The Ionosphere is found in which layer of the atmosphere?
Ans: Thermosphere

  1. How many layers does the atmosphere have above the Earth’s Surface?
    Ans: 5
  2. The Zone found above the Earth’s Surface is
    Ans: Atmosphere

57.Which is the largest of the Earth’s layers?
Ans: Mantle

58.The following award was instituted by National Afforestation and Eco Development Board (NAEB) for growing trees of notified species in India
Ans: Maha Vriksh Puraskar

59.What does “RIASEC” stand for in Vocational Guidance?
Ans: Realistic, Investigate, Artistic, Social, Enterprising, Conventional

60.”The Natural right is that which has the same validity everywhere and does not depend upon acceptance” was profounded by whom?
Ans: Aristotle

  1. San Francisco Conference was convened for human rights in which year?
    Ans: 1945
  2. “No one shall be subjected to torture of to cruel in human or degrading treatment or punishment” – which article in UDHR were3 the above words mentioned?
    Ans: Article 5

63.Article 30(i) of the Indian Constitution grans minorities the right to
Ans: Establish educational Institutions

  1. The Right to Education (RTE) Act in 2005. originally extended to the whole of India except_____
    Ans: Jammu and Kashmir

65.The National Human Rights Commission (NHRC) of India was established on
Ans: 12th October 1993

  1. Who is considered the Father of the Red Cross?
    Ans: Henry Dunant
  2. Where is the Headquarters of the United Nations International Children’s Emergency Fund(UNICEF) located?
    Ans: New York
  3. The World Health Organization was established in the year
    Ans: 1948
  4. When did the Tamilnadu Government enact the Eve Teasing prohibition Act?
    Ans: 1998 A.D.
  5. In which year was the Scheduled Castes and Scheduled Tribes Prevention of Atrocities Act enacted?
    Ans: 1989 A.D.
  6. Which of the Human Rights Commission established in Tamilnadu?
    Ans: 1996
  7. How many sections are there in the Universal Declaration of Human Rights?
    Ans: 30
  8. According to the _________Act every child between the age of 6 and 14 years has the right to full-time free and compulsory education in a neighbourhood school.
    Ans: Article 21 A
  9. The RTE Act Provides for admission of the ____percentage children from disadvantages groups and weaker sections
    Ans: 25%
  10. Jyotiba Phule is associated with____
    Ans: Moral, Scientific and Human Values
  11. As per the Human Rights Commission and Indian Constitution Article 19(1) (a) talks about
    Ans: Freedom to speech and expression of all citizens
  12. As per Human Rights Commission and Indian Constitutions, Article 14 talks bout
    Ans: Right to equality before law
  13. International Labour Organization initiated?
    Ans: 1919 A.D.
  14. Headquarters of UNESCO?
    Ans: Paris
  15. When was the World Health Organization established?
    Ans: 1948 A.D.
  16. Which term is applied to infants whose height, Weight and head circumference are substantially below age related growth norms?
    Ans: Growth faltering

80.Pair asana with benefits
Tadasana-Physical balance
Halasana-Calms nervous system
Ustrasana-Relieving pain
Bhujangasana-Alleviates obesity
Shala bhasana-Strength spine

81.The ________________word defined by the Hartog committee as the premature withdrawal of a child before he completes the primary education
Ans: Wastage

82.The Kothari Commission recommended the ______system of Education
Ans: 10+2+3 System

  1. Which Education Commission incorporated physical education as a compulsory subject in the school curriculum?
    Ans: National Education Commission (1964-66)

84.According to the RPWD Act 2016. number of Recognised Disabilities are
Ans: 21 types

  1. Which among the following Mahila-Samakhya programme aim to empower?
    Ans: Rural Women

86.Which one of the following Education Commission is mentioned correctly?
Ans: Kothari Commission – 1964-66

  1. The University Education Commission(1948) is also known as
    Ans: Dr.Radhakrishnan Commission
  2. Education makes man’s life in harmony with all existence. who among the following stated in india
    Ans: Rabindranath Tagore

89.Which reflects the “Education-Law-Free”
Ans: Right to Education Act 2009 – Article 21(a)
Free and Compulsory – Article 35

  1. The Main objective of Mulya Pravah 2.0 is to:
    Ans: Build value based Higher education institutions
  2. Education is mentioned in the Indian Constitution under________
    Ans: Concurrent List
  3. Objective(s) of National Literacy Mission(NLM)?
    Ans: Ensure availability of quality learning materials.
    Launch mass movement for expanding mass functional literacy programme.
  4. Guilford’s structure of intellect include how many kinds of operations, products and Contents?
    Ans: 5 operations, 6 products, 5 contents

94.The Carl Rogers theory is called as
Ans: Self theory

  1. _______type of memory loos where a person cannot recall important personal information.
    Ans: Dissociative amnesia
  2. In Which type of aggression does a person aim to cause injury to the other sportsperson?
    Ans: Hostile Aggression
  3. ___________is not a monocular cue?
    Ans: Image Integration

98.________is not a characteristics of a extrovert personality?
Ans: Fond of Books

  1. The branch of sociology that studies alcoholism, beggary, prostitution and crime is called as______
    Ans: Social Pathology
  2. Who developed the social distance scale?
    Ans: Emory S.Bogardus
  3. Educational Philosopher who emphasized that the school function as a model community, reflecting real life democratic and social values.
    Ans: John Dewey
  4. ______is known as the Father of Sociology.
    Ans: August Comte
  5. Which Education policy recommended the scheme of “Providing Universal Primary Education”?
    Ans: New Education Policy – 1986
  6. Which type of literacy, according to UNESCO is viewed as a tool for economic and social development?
    Ans: Functional literacy
  7. Which of the following is not a part of Sheldon’s Classification of personality type?
    Ans: Cephalomorphic

106.The Cube shaped model of intellect including 150 factors was established by______
Ans: Guilford

107.The Intelligence Quotient (IQ) ia calculated using which of the following formula?
Ans: IQ=(Mental Age/Chronical age) x 100

  1. According to Gagne__________is the highest level in the learning.
    Ans: Problem Solving
  2. Differential Aptitude Test (DAT) developed by psychological corporation of USA, Contains the __________number of tests to diagnose the abilities.
    Ans: 08
  3. The Concept of “Zone of Proximal Development (ZPD)” was proposed by
    Ans: Lev Vygotsky
  4. The “Seat of emotions” in the adolescent brain is called as
    Ans: Amygdala
  5. Where dod William Wundt establish the first experimental psychology laboratory?
    Ans: Germany
  6. Which among the following functions belong to the concrete operational stage of cognitive development?
    Ans: Identity
    Reversible thinking

114.Piaget’s developmental sequence order?
Ans: Sensory – motor, pre-operational, concrete operational, formal operational

  1. The adolescent period has been described as a time of “storm and stress” by which of the following theorists?
    Ans: G. Stanley Hall
  2. Education contributes to social mobility by
    Ans: Providing opportunities for upward movement in society
  3. In ancient time who said that the village boundaries should be demarcated by river, hill and forest.
    Ans: kautilya
  4. _____is defined as the application of the scientific spirit, methods and principles of a sociology to the study of education.
    Ans: Educational Sociology