TNPSC objective type questions with answers – Business Administration Subject

Business Administration = Tamil Nadu Public Service Commission TNPSC – Previous Year questions papers with Answer Key Solutions – For all Group Exam Preparation

1.Which numerator is the difference over time between realized orexpected return and benchmark. ?
Ans: Sharp ratio

2.According to the Modigliani-Miller proposition I (without taxes), the value of a firm is?
Ans: independent of its capital structure

3.A company with high liquidity risk should focus on?
Ans: short term financing

4.Which sources of Long term Finance is mostly likely to involve ahigh cost for the firm?
Ans: Equity shares

5.The disadvantages of extending credit to customer is?
Ans: Risk of bad debts

6.Which is the interest that is received on the original amount(principal) as well as on any interest earned withdrawn during earlier periods. ?
Ans: compound interest

7.The overall cost is called?
Ans: weighted average cost of capital

8.Business has only one Social responsibility to make profits stated by?
Ans: Milton Friedman

9.What measures the dispersion around the expected value?
Ans: Standard deviation

10.Current ratio is a measure of?
AnsL risk

11.The guidelines of working capital financing have been formulated onthe basis of reports submitted by ________ committee.
Ans: Tandon and Chore

12.One of the popular method for valuing investment opportunities byusing time value of money.
Ans: discounted cash flow

13.Operating cycle = ?
Ans: Inventory Period + Accounts Receivable Period

14.Retained earnings are created by ?
Ans: Dividend Decision

15.Deciding the best mix of debt and equity to fund the organization is?
Ans: Financing Decision

16.Which is part of the scope of FinancialManagement? ?
Ans: Financial Planning, Financial Reporting, Risk Management

17.The shift from traditional finance functions to a broader role in thebusiness strategy is a response to the increasing need for ?
Ans: Integration of financial decisions with corporate strategy

18.The beta coefficient in finance measures
Ans: The risk of an asset relative to the market

19.In the evolution of finance functions, what was the primary factorthat led to the shift from a controller role to a core comprehensivefinancial management role?
Ans: shift from budgeting to strategic financial planning

20.Whoch one refers to a firm’s investment in short-term assets, cash, short-term securities, accounts receivables and inventories?
Ans: working capital

The factor, which is NOT a determinant of working capital?
Ans: technology upgradation

21.Which term refers to the process of determining the presentvalue of a future cash flow.?
Ans: discounting

22.Business forecasts for short periods normally do not exceeds?
Ans: a year

23.The break point is defined as the point at which?
Ans: Total revenue equal to total cost

24.If a firm’s marginal revenue is below its marginal cost, an increasein production will usually?
Ans: Decrease profits

25.Which model based on view that manager salaries, their states andother rewards related to companies size?
Ans: Baumol

26.Which of the following best defines the nature of managerialeconomics?
Ans: It is the application of economic theory and methodology to business management decision

27.The control function of management cannot be performed without?
Ans: planning

28.The plans and policies are formulated by which management?
Ans: Top management

29.Orientation for an employee is conducted?
Ans: when he is new to organisation

30.The adoption of a customer-oriented marketing approach emphasizes the creation of : Give appropriate answer.
Ans: tailored solutions that meet the unique needs and preferences of customers

31.A business that focuses on maximizing customer satisfactionthrough personalized services is most likely using?
Ans: the marketing concept

32.In marketing, the concept of a brand is closely related to :
Ans: A set of expectations and perceptions in the consumer mind

33.The concept of differentiation in marketing primarily aims atachieving the following out comes
Ans: Gaining a competitive advantage

34.Which is based on machine learning, helps build acomprehensive database of customer profiles, identifying crucialtouch points and additional sales opportunities ?
Ans: Customer relationship management

35.The theme underlying reciprocal buying is?
Ans: business to business marketing

36.The classical approach was developed through three main streams.They are?
Ans: scientific management, administrative theory & bureaucracy

37.Every subordinate should receive orders from and be accountable toonly one supervisor is
Ans: unity of command

38.Based on Metcalfe suggestion, the system manager prepared which two types of cards.
Ans: Time & material

39.Because management is practised in the real world, managementtheory should be?
Ans: Grounded in reality

40.Which is a situation in which the whole is greater than itsparts.?
Ans: Synergy

41.Market includes both place and region in which buyers and sellersare in free competition with one another?
Ans: Pyle

42.Marketing is the economic process by which goods and services are exchanged and their values determined in terms of money is given by?
Ans: Duddy and Reizan

43.Independent individuals or organisations that directly help in thefree flow of goods and services between marketing organisations andits markets. ?
Ans: Marketing intermediaries

44.The National consumer disputes redressal commission onlyentertain the complaints when the goods (or) services andcompensation value is more than __________ in amounts. ?
Ans: 100 lakhs

45.What is the process by which a firm approaches its customers on one-to-one basis and markets its product directly to them.?
Ans: Direct marketing

46.Which concept is situated between impression and click basedpricing, depending on pricing scheme employed for planting the viralseed?
Ans: Viral lift – seed

47.The new consumer protection act introduced in India is ?
Ans: 2019

48.Consumer rights means the right to acquire the knowledge about?
Ans: right to consumer education

49.The device which brings together many catalogue companies tocreate a new searchable database of products for buyers is called ?
Ans: catalogue aggregator

50.Which one involves the use of the telephone and call centres toattract prospects, sell to existing customers and provide service bytaking orders and answering questions. ?
Ans: telemarketing

51.Which has become a commercial activity causing so manyharmful effects.?
Ans: food adulteration

52.Which objective is the idea of promotion is to influence,stimulate, maintain and create demand for a product.?
Ans: demand

53.The marketer conducts the surveys covering the entire market isknown as?
Ans: census survey

54.A Government policy crucial for shaping marketing practices inregulated industries is?
Ans: environmental regulations

55.A company mails one or more product catalogues to selected personswho have a high likelihood of placing an order is?
Ans: catalogue marketing

56.Effective direct marketing belongings to good?
Ans: customer database

57.Which reflects the sum of perceived tangible and intangiblebenefits and costs to customers. ?
Ans: Value

58.The avenues for __________ include areas of innovation, manufacturing, logistics, retailing and service. ?
Ans: turbo marketing

59.The marketing system is designed to serve for the?
Consumer needs

60.How the marketing stage is also known as?
Ans: Consumer oriented stage

61.Goal of modern marketing is creation of satisfied?
Ans: customers

62.Which are specific measures to evaluate the efficiency andeffectiveness of an e-marketer’s operation. ?
Ans: Performance metrics

63.The state consumer disputes redressal commission can entertaincomplaints when the goods (or) service and compensation value isbetween ?
Ans: 20 lakhs to 100 lakhs

64.What is the primary focus of neo marketing?
Ans: creating value through personalised and consumer centre approach

65.Goodwill, favourable reaction, donations, and hidden potentialfuture buyers are few of responses which company expects from?
Ans: public

66.In a competitive market where few large sellers who compete for alarger market share is known as?
Ans: oligopoly

67.Which one of the following statements best characteristicsmarketing research?
Ans: Research is the basic for making informed marketing decisions.

68.The concept of Marketing Mix was developed by ?
Ans: N.H. Borden

69.Public is a constituent of the following?
Ans: micro environment

70.Which one is the process of gathering information about acompany’s environment. ?
Ans: Environmental scanning

71._______is an act of designing the company’s offering and imageto occupy a distinctive place in the target market’s mind. ?
Ans: positioning

72.The research which is exploring new facts through the study of pastis called?
Ans: Historical research

73.Research is a which process, as it involves a set of basic predefinedstandard procedure involving systematic collection, analysis andinterpretation of data?
Ans: Scientific process

74.The main aim of ____________ is to find out the truth which is hidden and which has not been discovered as yet. ?
Ans: Research

75.Systematic sampling comes under the
Ans: Probability sampling

76.Econometric and statistical tools for analyzing an individual’schoices is?
Ans: Decision theory

77.Which function in e-commerce involves the automation ofproduct listings, pricing and inventory updates across multiple saleschannels?
Ans: Inventory Management System

78.In partial e-commerce ____________ includes a mix of digital and physical dimensions. ?
Ans: Process

79.The primary role of an electronic payment system in e-commerce
Ans: To enable sure and efficient transactions between consumers and merchants

80.____________ is not a key feature of E-commerce platforms
Ans: E-mail marketing automation

81.A E-Commerce function is essential for managing and analysing customer interactions and data is?
Ans: Customer Relationship Management (CRM)

82.A function of E-Commerce involves attracting and retainingcustomers through various online strategies is ?
Ans: Digital marketing

83.____________ function of E-Commerce is focused on managing digital transactions and order fulfillment?
Ans: Order Processing

84.Why data integration is a critical component of informationmanagement in ERP systems?
Ans: It allows for seamless sharing and utilization across different functional areas

85.A database that stores current and historical data of potentialinterest to decision makers throughout the company is?
Ans: Data Warehouse

86.____________ is a primary key in a database?
Ans: An attribute that uniquely identifies a record

87.What system is responsible for the online management of product information and content?
Ans: Content Management System (CMS)

88.What aspect of web strategy focuses in ensuring that a website performs efficiently under varying levels of traffic ?
Ans: Performance optimization and load testing

89.Which refers to all forms of human expression that can be put into atangible medium such as text, DVDs CDs or any digital media?
Ans: Content provider

90.In e-commerce, which one is the major challenges of B2C?
Ans: Building customer legality

91.Online retail stores often called ?
Ans: E-Tailers

92.____________ is a key characteristic of an international informationsystem. ?
Ans: Global standardization

93.____________ is a key component of Knowledge ManagementSystems (KMS).?
Ans: Knowledge Repositories

94.The one used for academic testing is?
Ans: MOR

95.A Supply Chain Management (SCM) system in (MIS) is not usedfor?
Ans: Managing customer relationship

96.A mistake committed in book-keeping?
Ans: Error

97.The original entries are entered in?
Ans: Journal

98.Purchase return book records?
Ans: Return of goods purchased on credit

99.When the credit side of the trial balance exceeds the debit total,difference will be?
Ans: Debited to the Suspense Account

100.How should an auditor approach understanding a computerizedaccounting system?
Ans: By examining the system documentation, work flows and conducting interviews with IT staff and users

101.____________ focuses on evaluating the effectiveness and efficiencyof an organization’s operations?
Ans: Operational Audit

102.best describes a contingent liability.?
Ans: A potential liability that depends on the outcome of a future event

103.The current ratio is calculated as?
Ans: Current Assets/Current Liabilities

104.____________ pairs correctly matches the work study objectives?
Ans: Time study – To determine the standard time for tasks

105.Which factor may not be kept in mind while selecting a job (or) workis?
Ans: Security consideration

106.A detailed examination of the policies and capabilities of a supplier is?
Ans: Supplier Certification

107.Putting people into a convenient group on basis of somecharacteristics and make an assumption to perceive is called as
Ans: Stereotyping

108.____________ is a study of the forces exerted by the group on theindividual or by the individual on the group?
Ans: group dynamics

109.How do friendship groups form within an organisation?
Ans: By members sharing common characteristics such as age, beliefs and values

110.____________ is the set of assumptions beliefs, values and normsthat are shared by an organization’s members. By O’Reilly :
Ans: Organizational culture

111.____________ refers to a system of shared assumptions, values andbeliefs that show people what is appropriate and inappropriatebehaviour. ?
Ans: organisational culture

112.When designing reward systems for teams, it is best to encourage cooperative efforts rather than ____________ ones.?
AnsL Competitive

113.The degree to which people believe they are masters of their ownfate is called
Ans: Locus of control

114.____________ of personality, involves struggle to achieve more andmore in less time.?
Ans: ‘A’ type

115.Concerned with the design, improvement and installation ofintegrated systems of men, materials and equipments to improveproductivity is ____________ ?
Ans: Industrial Engineering

116.Which diagram also termed as the Ishikawa diagram?
AnsL Cause and effect diagram

117.The main goal of quality assurance is?
Ans: reduce the technical and programmatic risks in developing the software

118.Who among the following is associated with contribution to qualitycontrol in operation management?
Ans: W. Edwards Deming

119.Application of technology or process to the raw material to add usevalue is known as
Ans: Production

120.Why does change in attitude occur accordingly to Reinforcementtheory?
Ans: Due to the reward or incentive offered in the communication

121.Professor Philip Kotler says, I like teaching? It express
Ans: his attitude about his work

122.How are ‘Love’ and ‘Affection’ described in the context of primaryemotions?
Ans: As emotions with descriptors like acceptance, adoration and longing

123.Differences in behaviour in an individual overtime is called____________?
Ans: Intra individual

124.____________ HR challenges is related to ensuring that employees are compensated fairly based on performance.
Ans: Compensation and benefits

125.Attracting and motivating capable candidates to apply for jobs in anorganisation is
Ans: Recruitment

126.QWL is the quality of relationships between ____________ and the total working environment
AnsL employees

127.The disadvantages in internal recruitment of employees does notinclude ____________
Ans: Better morale and motivation is denied to the company

128.____________ is the process of hiring employees among theshortlisted candidates and providing them a job in the organisation.
Ans: Selection

129.Motivating, activating came under which function ____________ ?
Ans: directing

130.____________ is an area of management in integrating people in towork situation in a way that motivates them to work togetherproductively. ?
Ans: Human relations

131.____________ controls very tactfully to win the confidence andcooperation of all line managers.
Ans: HR managers

132.____________ should be sufficiently comprehensive, prescribe limitsand yardsticks for future action in the organisation. ?
Ans: Policies

133.Human Resource Manager is the bridge between the ____________and the organisation.
Ans: Employee

134.____________ means discriminating against non-minority applicants and employees or claims that due to affirmative action quotasystems, white males are discriminated against.
Ans: Reverse discrimination

135.____________ is the capacity to do mental activities. ?
Ans: Intellectual ability

136.____________ is any relatively permanent change in behaviour thatoccurs as a result of experience. ?
Ans: Learning

137.____________ is the beginning of contemporary organisationalbehaviour.?
Ans: Neo-classical approach

138.____________ is desirable end-states of existence, the goals that a person would like to achieve during his/her lifetime?
Ans: Terminal values

139.____________ is an example of alternate work pattern
Ans: Job sharing

140.QWL improves the overall ____________ of the organisation.
Ans: productivity

151.____________ improves skill levels of employees to ensure better jobperformance. ?
Ans: Training

152.Assessing the performance of an employee in a job is ____________?
Ans: Performance appraisal