TNPSC General Studies objective type questions with answers:

1.Two pillars of Brahmo Samaj?
Ans: Reason and Vedas

2.The Doctrine of Judicial review was propounded by?
Ans: John Marshall

3.In India judicial review is carried out on?
Ans: fundamental rights and basic structures of constitution

4.____________is not a feature of federalism?
Ans: The Centre can order the State Government

5.Which scheme related to street vendors??
Ans: Svanidhi Scheme

6.Which Committee recommended that “A post of District Development Commissioner should be created” to act as the CEO of Zila Parishad?
Ans: GVK Rao’s Committee

7.State where Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was formally launched?
Ans: Uttar Pradesh

8.maximum interval between two session of the Parliament?
Ans: 6 months

9.Which Article deals with Parliament’s power to create All India services?
AnsL Article 312

10.The procedure of election of the Vice-President of India was amended by?
AnsL 11th Amendment Act

11.The category of overseas citizen of India was incorporated in the Citizenship (Amendment) Act of India in the year?
Ans: 2005

12.Which Act said about “Federal Structure”?
Ans: Government of India Act, 1935

13.A circular road runs round a circular ground. If the difference between the circumference of the outer circle and inner circle is 66 metres, the width of the road is?
Ans: 10.5 m

14.The greenhouse effect in the earth’s environment takes place because 😕
Ans: the atmosphere is transparent to IR at some wavelength and opaque to IR at other wavelengths

15.On the ozone layer, the chlorofluoro hydro carbon has continuing their effect as
Ans: In reactions, the chlorine atoms formed by them serves as catalysts leading to the degradation ofozone.

16.As per National Academy of Agricultural Sciences (NAAS) Report, ___________state of India reports high acidic soil.?
Ans: Kerala

17.Who described the All-India Congress as the body representing only a ‘Microscopic Minority’ of India’s vast population in 1885?
Ans: Lord Dufferin

18.Who are the congress moderate leaders of Madras?
Ans: V.S. Srinivasan, V. Krishnasamy, G.A. Nadesan

19.According to Dr. Guha’s view, which race is described?
Ans: Proto Australoids

20.Who is called as “Napolean of India”?
Ans: Samudragupta

21.Which scheme has been implemented to achieve the educational goals outlined in “Tamil Nadu Vision 2023” by opening,?
Ans: libraries in villages

22.”Decision to migrate and the process of migration is determined by area of origin, destination, intervening obstacles and personal factors” – who propounded this theory?
Ans: Everett Lee

23.The first woman who was arrested and put in prison during the Salt Satyagraha Movement in India organised by Mahatma Gandhi
Ans: Rukmini Lakshmipathi

24.What are the Dravidian Magazines?
Ans: Dravida nadu, Nam Nadu, Kudiyarasu and Murasoli

25.Among the following place, Varnashrama Sangam Conference was held at __________on 31 May 1930.
Ans: Kumbakonam

26.A war without sword or bloodshed is on the tidings Join all those who have faith in the power of truth.?
Ans: Non violence

27.A middle ground is?
Ans: a sign of fairness

28.According to the SDG India Index 2023-24, which category the Tamilnadu state belongs to?
Ans: front runner

29.Which is the first state in the country to establish a Trans-Gender Welfare Board (TGWB)?
AnsL Tamilnadu

30.___________is often recognized as the “Father of General Knowledge”, for her contribution in promoting education, awareness and intellectual growth among people.?
AnsL Bhikaiji Cama

31.During 2014 – 2015 production of sugar in India is?
Ans: 27.9 million tonnes

32.According to Dalton’s classifications of public revenue, compulsory payments include?
Ans: Taxes in ordinary sense, tributes and indemnities, compulsory loans and pecuniary penalties

33.Which parameters measured are true for Child Development Index?
Ans: Percentage of malnourished children (0-6) years and Transition rate from primary to upper primary

34.What is e-NAM?
Ans: Online market for agricultural commodities

35.Who is Chairman of the Planning Commission in India?
Ans: Prime Minister

36.’truth’ by Valluvam?
Ans: Speech that doesn’t contain venom or evil and Speech carrying beneficial intention

37.What is virtue?
Ans: a definition set by the people themselves

In 2019 which Tamil novel get an Sahitya Academy award?
Ans: Soole

38.Which of Akilan’s novel has Netaji’s freedom fighters at its crux?
Ans: Nenjin Alaigal

39.A and B can do a piece of work in 24 days, while B and C can do it in 16 days whereas A and C can do it in 12 days. How many days will ‘A’ take to do the same work?
Ans: 32 days

40.If 81 students can do a painting on a wall of length 360 m in 48 days, then how many students can do the painting on a similar type of wall of length 120 m in 9 days?
Ans: 144

41.А, В and C completed a work costing Rs. 1,920. A worked for 4 days, B for 6 days and C for 7 days. If their daily wages are in the ratio of 6:5:6, how much amount will be received by C?
Ans: 840

42.If the height of the cone is thrice of its radius r. Then volume of the cone is
Ans: πr3

43.А cube has the total surface area of 726 cm². Find it’s LateralSurface Area?
Ans: 484 cm²

44.The principal which amounts to1,331 at 10% p.a. in 3 years, compounded yearly is?
Ans: ₹ 1,000

45.If the difference between the C.I. and S.I. for 2 years for a principal of ₹ 5,000 is ₹ 32 then find the rate of interest.?
Ans: 8%

46.At what time will 5,600 increase upto ₹ 6,720 at 6% Simple Interest per annum?
Ans: 3 1/3 years

47.Ravi borrowed 13,500 from a bank at a particular rate of simple interest. After 4 years he paid 20,790 to settle his debt. Find the rate of interest??
Ans: 12%

48.If a :b = 5 : 9 and b :c= 4: 7 find a:b:c?
Ans: 20:36: 63

49.Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together?
Ans: 16

50.Find the least number which is a perfect square and is divisible by each of the numbers 20, 25 and 30.
Ans: 900

51.The HCF of 3t² + 2t – 8 and 12t2 – 22t + 8 is?
Ans: 3t-4

52.The sum and difference of the LCM and HCF of two numbers are 592 and 518 respectively. If the sum of the numbers is 296, then the numbers are?
Ans: 111 and 185

53.There are 50 students in a class. If 14% are girls, find the number of boys in the class?
Ans: 43 boys

54.How many terms in the series 1 + 5+ 9 + … must be added so that their sum is 190?
Ans: 10

55.If ARE = 24, DOG = 26, then WAS refers to?
Ans: 43

56.If “DAY” stands for “ADV” then “SUN” stands for?
Ans: PXK

57.In how many ways can you answer 3 multiple choice questions, with the choices A, B, C and D?
Ans: 64

58.Find the probability of getting the number 9, when a usual dice is rolled?
Ans: 0

59.In how many ways, can the students answer 3 true or false type questions in a slip test?
Ans: 8