APPSC Exam Preparation General Studies & Mental ability Subject Study Materials:

ANDHRA PRADESH PUBLIC SERVICE COMMISSION Answer key – Previous Year Question paper with answers 2026-2027

1.What was the revised coastline length of India announced by Ministry of Home Affairs ?
Ans: 11098.81 km

2.In July 2025, what was the initiative announced by PM Modi for digitization of ancient manuscripts ?
Ans: Gyan Bharatham Mission

3.Recently which Sate declared August 07 as Sustainable Agriculture Day, to be observed annually in honour of M. S. Swaminathan’?
Ans: Maharashtra

4.The ‘Thalliki Vandanam’ Scheme offers an annual assistance of _________per school going Child
Ans: Rs. 15,000

5.Which team won the title e of 2025 Women’s Premier League ?
Ans: Mumbai Indians

6.Recently Government of India declared ______as Ayurveda Day
Ans: September 23

7.The World Economic forum 2025 met h Davos to discuss global co-operation in which area ?
Ans: Al governance and climate change

8.Which two countries recently declared support for Venezuela and US pressure on President Maduro?
Ans: China and Russia

9.Which city is set to establish India’s lst Quantum Computing Valley by January 2026 ?
Ans: Amaravati

10.Which of the following State recently decided to implement e-voting through an Android based mobile application ?
Ans: Bihar

11.Khichan and Menar wetlands, recently seen in news are located in which Stare ?
Ans: Rajasthan

12.The World’s tallest rail arch bridge ie Chenab Rail Bridge recently inaugurated by P. M. Narendra Modi is in which State ?
Ans: Jammu and Kashmir

13.Recently an MoU for the Tapti Basin Mega Recharge Project was signed by which of the following States ?
Ans: Madhya Pradesh and Maharashtra

14.Yashoda AI Initiative to enhance women’s AI and Cybersecurity skills was launched by?
Ans: National Commission for Women

15.To put drug abuse in check, Government of Andhra Pradesh has set a special task force named?
Ans: EAGLE

16.The drum of a Photostat machine is made up of which one of the following elements ?
Ans: Selenium

17.Which of the following Gas is produced when Baking soda is heated?
Ans: Carbon dioxide

18.The combination of which of the following processes results in the formation ofa rainbow ?
Ans: Dispersion and Total internal Reflection

19.Which among tbe following consume least time to perform calculations?
Ans: Fugaku

20.Digiboxx an alternative to google drive, p[provides 20 GB of free cloud storage was launched by?
Ans: NITI Aayog

21.Which of the following is equal to one byte?
Ans: String of eight bits

22.Which one of the following bacteria present in the soil produces a peculiar smell if it rains on parched soil ?
Ans: Streptomycetes

23.Which gas is the most abundant in sun?
Ans: Hydrogen

24.A sensitive magnetic field instrument can be effectively shielded from the extremal magnetic field by placing it inside which of the following materials ?
Ans: Soft Iron of high permeability

25.What is the principle behind thermocouple ?
Ans: Seebeck effect

26.Out of the following who has devised the logical operators AND, OR and NOT ?
Ans: George Boole

27.If we completely remove the decomposers from an ecosystem, their functioning will be adversely affected because?
Ans: Mineral movement will be blocked

28.channels of sea separates India and Sri Lanka ?
Ans: Palk strait

29.Himalayan part is lying between the Kali and Teesta River ?
Ans: Nepal Himalayas

30.Who proclaimed that dams are the temples of modem India?
Ans: Jawaharlal Nehru

31.What is the name of shifting cultivation in Bastar District of Chhattisgarh ?
Ans: Dipa

32.region of India is ideal for utilising Tidal Energy ?
Ans: Gulf of Khambhat

33.the longest river flowing in Andhra Pradesh is
Ans: Godavari

34.The main source of irrigation in Andhra Pradesh is
Ans: Canals

35.The Eastern ghats in Andhra Pradesh are best described as
Ans: Discontinuous and eroded hills

36.Three main pillars of Sustainable development are?
Ans: Economic, Environmental and Social

37.Which river of the following is South based tributary of the River Ganga ?
Ans: Betwa

38.What is the objective of ‘National River Conservation Plan?
Ans: To improve the water quality of the river

39.Which of the following is not a major control of the climate ?
Ans: Distance from river

40.During which year Wildlife Protection Act was implemented in India?
Ans: t972

41.Which of the following Indian State is having Red laterite soils ?
Ans: Andhra Pradesh

42.ln which State of India Corbet National Park is located ?
Ans: Uttarakhand

43.The Sustainable Development Goals (SDGS) set by the UN wants to
Ans: Get rid of poverty, take care of the environment and make sure everyone bas peace and plenty

44.The Paris Climate Agreement (2015) mainly aims to
Ans: Limit global temperature rise to well below 2’C above pre-Industrial levels

45.which of the following best explains the relationship between deforestation and biodiversity loss ?
Ans: Deforestation destroys natural habitats, leading to extinction of species and disruption of ecosystems

46.Which of the following statements correctly explains the purpose of the Environment (Protection) Act, 1986 in India ?
Ans: It provides a framework for protecting and improving the environment and controlling all forms of pollution

47.How can Artificial intelligence (Al), Quantum Computing and Data Science together improve environmental monitoring and management ?
Ans: By analysing large datasets to predict pollution levels, optimize resource use and simulate complex climate models

48.Which of the following States of India was badly affected by Tidi Cyclone in 2018 ?
Ans: Andhra Pradesh

49.Which of the following combinations correctly lists major causes of floods in India ?
Ans: Heavy rainfall. poor drainage, deforestation and dam failure

50.Which is one of the long-term ecological and economic consequences of recurrent droughts?
Ans: Depletion of groundwater land degradation and rural migration

51.The l9S4 Bhopal Gas Tragedy was primally caused by the accidental release of which toxic gas ?
Ans: Methyl Isocyanate (MIC)

52.Which of the following statements best shows rhe link between education and long-term disaster mitigation?
Ans: Educated communities are more likely to follow land-use rules and early warning instructions

53.The main objective of disaster management is !o
Ans: Reduce loss of life and property

54.How can improper waste management, especially biomedical and e-waste, indirectly contribute to deforestation and biodiversity loss?
Ans: By releasing toxic substances into soil and water, damaging ecosystems and forcing land-use changes like deforestation

55.What is the main goal of sustainable agriculture ?
Ans: To produce food while protecting the environment and conserving resources for the future

56.Renewable energy used in the energy transition ?
Ans: Solar and wind Energy

57.What is the main difference between Environmental Impact Assessment EIA and Life-Cycle Assessment LCA?
Ans: EIA evaluates environmental impacts before the project starts, While LCA assesses impacts through out the entire life of product or process

58.How do Green chemistry and Cleaner Production Technologies support the goals of EIA and LCA ?
Ans: By reducing waste generation, minimizing pollution and ensuring sustainability throughout a product’s life cycle

59.Which organisation is responsible for disaster management at the National level in India ?
Ans: NDMA

60.Gross Domestic Product is defined as
Ans: It is the value of all final goods and services produced within a country during a particular year

61.In India, who will issue currency notes on behalf of the Central Government ?
Ans: RBI

62.Green Revolution mainly increased the production of
Ans: Wheat and Rice

63.NITI Aayog was established in
Ans: 20l5

64.If January 8, 20O4 was a Thursday, then what day of the week is January 11 , 2005 ?
Ans: Tuesday

65.If the median and mean of a data are respectively 30.5 and 26.2 then the mode is
Ans: 39.1

66.Who was the ruler of the Delhi when Portuguese made their entry into India?
Ans: Sikandar Lodi

67.Who was the governor general during the time of second Anglo-Mysore battle?
Ans: warren Hastings

68.Treaty of mungi – Shevagaon was agreed upon between
Ans: The Marathas and The Nizam

69.Responsible governments were introduced in province states after dismantling dual rule? administration through which Act ?
Ans: lndian Government Act, 1935

70.Which governor general cased the entry of British investors and traders into India without any problems?
Ans: William Bentink

71.Who worked three times as the Chairman of Indian National Congress and was called as its grandfather ?
Ans: Dadabhai Naoroji

72.Who presided over the Nagpur Congress Session in l89l ?
Ans: P. Anandacharyulu

73.The first State formed on linguistic basis after independence was
Ans: Andhra Pradesh

74.The Second Five Year Plan was based on a modified Soviet Model. What was that model ?
Ans: Mahalanobis Model

75.Which city in AP is being developed as Global AI hub ?
Ans: Visakhapatnam

76.How many Sutralu (Guiding Principles) were proposed to help achieve the goals of Swarna?
Ans: Only l0

77.What is the primary economic target set for Andhra Pradesh under the Swarna Andhra @ 2047
Ans: Rs. 308 lakh crore economy

78.Which sector is characterized by small and scattered units which are largely outside the control of the government ?
Ans: Unorganised sector

79.Planning Commission of lndia was established in
Ans: l9s0

80.Disguised unemployment is mainly found in
Ans: Agriculture

81.Per Capita Income is obtained by
Ans: National Income + Population

82.The French factory in Andhra Pradesh was established at
Ans: Machilipatnam

83.ln the State of Andhra Pradesh, Ryotwari System was first introduced in
Ans: Rayalaseema

84.In the Indian Constitution which article empowers governor to appoint Anglo Indian Members ?
Ans: Article 333

85.Who is the president of apex council which monitors the Godavari and Krishna water management boards ?
Ans: Central Water Resource Minister

86.In which district was the first Adi Andhra Session held ?
Ans: Krishna

87.Who among the following has got authority under our constitution to provide a joint service commission for a group of states ?
Ans: The Parliament

88.The chairman and member of NHRC are appointed by?
Ans: The President

89.Right to Property belongs to which one of the following categories?
Ans: Legal Right

90.The place where bankers meet and settle their mutual claims and accounts is known as?
Ans: Clearing House

91.Operation blackboard aims at
Ans: Providing primary education in an educationally backward area

92.Integrated Rural Development Program envisages
Ans: Assistance to poor rural families to come up above the poverty line

93.Nation wide mobile number portability has been operational form
Ans: July 3rd 2015

94.Rashtriya Avishkar Abhiyan launched on 9th July 2015 by
Ans: Sri APJ Abdul Kalam

95.Sampada is a facility for e-registration of property documents launched by which State ?
Ans: Madhya Pradesh

96.Which article empowers the individual to move to supreme court directly for violation of any fundamental right ?
Ans: Article 32

97.Which Parliamentary Committee is known as the “Ombudsmen” ?
Ans: Petitions Committee

98.What is the NABARD’S primary role ?
Ans: To act as refinance institution

99.Where has the SBI inaugurated the country’s first overseas banking unit (OBU) ?
Ans: Mumbai

100.To prevent scams in Indian Capital Market, the government has assigned regulatory powers to?
Ans: SEBI